Piekarnia

Dumą naszej piekarni są chleby wolne od polepszaczy i konserwantów, a często od drożdży. Ponadto, pieczywo wypiekane jest w tradycyjnym piecu ceramicznym, co ma ogromne znaczenie dla walorów smakowych oraz zdrowotnych wyrobów. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż wyroby nasze są formowane ręcznie. Znajdziecie Państwo u nas szeroki wachlarz autorskich chlebów gatunkowych (nie używamy gotowych mieszanek), wśród których spotkać się można zarówno z chlebami mieszanymi jak i czystożytnimi, orkiszowymi, razowymi czy z ekologicznych mąk z pełnego przemiału. Na uwagę zasługują dość osobliwe słodkości, do degustacji których serdecznie Państwa zachęcamy, są to np.: szneki razowe z glancem, chruściki razowe, ciasteczka orkiszowe z cukrem trzcinowym, żytnie muffiny marchewkowe, szarlotka z udziałem mąki razowej, domowe pączki z powidłami. Młodziutkim, aczkolwiek z entuzjazmem przyjętym wyrobem są czystożytnie chlebonetki - ni to chlebek ni to bułeczka, lecz po prostu chlebonetka :-)). Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, staramy się sukcesywnie wprowadzać do oferty nowe wyroby, często bardzo oryginalne.


A w niej:


Chleby 100% żytnie, na kwasie, bez drożdży:
- kresowy (pytlowy) - im starszy tym lepszy
- razowy gruboziarnisty - bomba błonnikowa
- razowy gruboziarnisty z ziarnem bezłuskowego owsa bio
- gospodyni - zamiast wody serwatka
- naturalny – z mąki ekologicznej




Chleby orkiszowe na kwasie ekologicznym, bez drożdży:
- orkiszowy - mąka orkiszowa ekologiczna, bardzo sycący i konkretny :-)
- orkiszowo-pszenny - mąka orkiszowa ekologiczna, mąka pszenna ekologiczna




Chleby mieszane pszenno-żytnie na kwasie i drożdżach:
- kmicic ze słodem litewskim
- prowansalski - aromatyczny, z ziołami prowansalskimi
- dyniowy (sezonowo) – z miąższem świeżej dyni
- ziarnisty
- wiejski - bez niego ognisko czy impreza w wigwamie nie mogą się odbyć :-)
- chleb powszedni - podsypany otrębami






Chleby pszenne, znikoma ilość drożdży:
- szwajcar jasny – czystopszenny, chleb typu light bread, duża zawartość wody, mniejsza kaloryczność, samoistnie wytworzony kwas mlekowy
- szwajcar ciemny – w wersji razowej



Chleb Krymski - pięć gwiazdek, na wzór rosyjski, z kminkową nutą i słodyczą konfitury dyniowej




Chleb Tomyślanin - jeśli myślisz, że poprzestaniesz na jednej kromce, to się mylisz :-)